Iedere maand gaan onze vliegende reporters, de jongeren van Brake-Out, op ontdekking in maakleerplek en zetten ze een maakleerplekker in de schijnwerpers. 

Deze maand gooiden onze reporters het over een andere boeg. Op donderdag 17 maart verwelkomde Brake-Out ministers Beke en Dalle. In de kantine van maakleerplek vond een bijzondere uitwisseling plaats waarbij de jongeren van Brake-Out een enthousiaste energizer brachten en de ministers verrasten met hun durfvragen. 

Waarom bezoeken de ministers Brake-Out?

Brake-Out is het 3-jarig leerprogramma van Konekt vzw, een organisatie die mensen met een beperking vanuit hun sterktes benadert en ondersteunt. Jongeren tussen 18 en 30 jaar met pit en een cognitieve beperking gaan samen met leeftijdsgenoten, coaches en supporters uit hun eigen netwerk op zoek naar hun talenten en interesses. Tijdens het 3-jarig traject zetten ze concrete stappen om hun eigen toekomstdroom te realiseren.

Die krachtgerichte benadering wilden Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding en Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media met eigen ogen zien. Samen zakten zij af naar één van de Brake-Out groepen verspreid over heel Vlaanderen. In Leuven vind je de jongeren van Brake-Out twee dagen per week terug in maakleerplek.

Energizer en durfvragen

Tijdens deze uitwisseling startten de Brake-Out reporters met een energizer, het ‘Ketchup & Mayonaise spel’, waarbij keuzevragen aan de groep werden gesteld om elkaar te leren kennen. Daarna werden “durfvragen” afgevuurd op de ministers waarbij zij de groep onder andere vertelden waarop ze fier zijn en welke droom ze hebben.
“Het was fijn om de ministers te leren kennen” vertelt Hanne, één van de jongeren. Ook Elien vond het een unieke ervaring: “Ik heb een filmpje kunnen maken van het gedicht dat minister Beke heeft gebracht op het einde, daar ben ik heel blij mee!”. En Martijn zorgde voor extra energie door de interviewronde spontaan van toffe muziek te voorzien. 

Carine De Baets, mama van deelnemer Jasper (Brake-Out Antwerpen) was ook aanwezig tijdens het bezoek. Zij vertelde over de impact die het programma heeft op haar zoon: “Jasper wist eigenlijk niet welke zijn talenten waren. Als ouder is het heel hartverwarmend om te zien hoe hij is opengebloeid. Bij Brake-Out leerde hij hoe hij zijn computertalent kan inzetten. Zo loopt hij momenteel stage en kreeg hij zelf de kans om training te volgen bij een mediabedrijf.”

Waarom stelden de jongeren “durfvragen”?

Waarom Brake-Out zo goed werkt, is omdat het programma verder kijkt dan de beperking van jongeren en in plaats daarvan focust op hun sterktes. Coach Lize Peers: “Gedurende drie jaar, twee dagen per week, werken deze 18- tot 30-jarigen aan hun talenten en dromen. Ze denken na welke stappen nodig zijn om hun dromen te realiseren en hun talenten te kunnen inzetten om van betekenis te kunnen zijn voor een ander. Belangrijk onderdeel daarvan is dat deelnemers een voorbeeldpersoon of “durver” gaan interviewen. Ze vragen iemand die een gelijkaardige droom gerealiseerd heeft welke stappen daarvoor nodig waren.’  Het durfverhaal is een belangrijk element in het leerproces van Brake-Out. Het vraagt ook moed en een goede voorbereiding, daarom wilden de Leuvense deelnemers vandaag de ministers aan een durf-interview onderwerpen. Minister Beke en minister Dalle lieten zich gewillig bevragen.

Gerelateerde berichten