Het verhaal van de kantine

Centraal in maakleerplek vind je de kantine. De ideale stop voor wie graag wil proeven, ontmoeten en beleven. Je kan er terecht om te genieten van het lekkers dat verschillende uitbaters te bieden hebben, maar ook om deel te nemen aan workshops, om tentoonstellingen te bezoeken en nog veel meer.

De kantine wordt gefaciliteerd door Sundry Seeds, een ESF-project dat jongeren, vrouwen en nieuwkomers wil versterken in ondernemerschap. “Sundry” betekent “divers” en “seeds” zijn zaadjes of kiemen: het doel is om mensen met diverse achtergronden de kans te geven om in een veilige context te experimenteren, te groeien.

En dat is precies wat er in de kantine gebeurt: verschillende uitbaters krijgen er de tijd en de ruimte om te experimenteren. Geheel passend in de filosofie van maakleerplek leren ze samen wat het is om te maken en te ondernemen.  Ze delen hetzelfde materiaal, wisselen ervaringen en expertise uit, maar brengen elk een eigen concept.

Elke dag iets anders op het menu

Zo kan je je iedere maandag laten verwennen door Den Travak, het tewerkstellingsproject van vzw Hejmen voor mensen met een beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Elke week voorzien ze op maandagmiddag een heerlijke lunch met als kernwoorden duurzaam en gezond. Zin in verse soep, een lekker stukje quiche of een gezond dessert? Dan ben je elke maandagmiddag meer dan welkom in de kantine!

Op dinsdag staan dan weer de producten van Kopje Zwam centraal, die je trouwens ook op andere momenten in de Zwamshop in maakleerplek vindt. Zij zetten volop in op circulaire stadslandbouw: met het koffiegruis en compost dat ze ophalen op verschillende plekken in de stad kweken ze oesterzwammen en microgroenten in maakleerplek. Superlokaal en kraakvers met andere woorden!

Honger op woensdagmiddag? Dan schotelen de mensen van HONK vzw, een zorg- en woonproject voor jongeren met een verstandelijke beperking, je allerlei lekkers voor. Kom langs voor een eerlijke lunch, klaargemaakt en geserveerd met liefde.

De meeste uitbaters hebben hoofdzakelijk veggie gerechten op hun menu staan. Op donderdag verleidt Kwisien Jolien je zelfs met de vegan keuken. Ze kiest er bewust voor om geen dierlijke producten te gebruiken. Ze verrast je graag met haar gezonde varianten op de klassiekers van de Belgische keuken. Kom langs en geniet van vegan stoofvlees of vol-au-vent!

Wie fan is van de Indische keuken kan op vrijdag de vegan gerechten van Samprita komen proeven. Saranja, die eerder al haar eigen take-away concept opstartte, verblijdt je in de kantine maar wat graag met haar traditionele en enorm gevarieerde kaart.

In het weekend wordt de veganistische trend doorgetrokken. Tweewekelijks op zaterdag en zondag kan je namelijk reserveren voor een heerlijk etentje bij Kwisien Jolien. Op zondag kan je bij haar terecht voor een ontspannende brunch.

Vanaf oktober neemt Anna van TFLS afwisselend met Jolien de weekends voor haar rekening. Anna laat je kennis maken met de keuken van haar geboorteland Georgië. TFLS staat voor “Tiflis” en “tafels”. Tiflis is de oude benaming van de Georgische hoofdstad Tbilisi. Verrassend veelzijdig!

Kom langs!

In het hart van maakleerplek kan je dus op elk moment terecht voor een gevarieerd aanbod aan (h)eerlijke, verse en lokaal geproduceerde maaltijden. De uitbaters staan alvast te popelen om je op je wenken te bedienen! Loopt het water je nu al in de mond en kan je niet wachten om al het lekkers van de kantine te komen ontdekken? Bekijk de kalender en reserveer je plaatsje of kom gewoon eens langs. Je kan Sundry Seeds ook volgen op sociale media, zo ben je op de hoogte van alle nieuwigheden. Tot snel?

Gerelateerde berichten