Vijf studentes Pedagogische Wetenschappen van KULeuven maakten een film over smaken en de kantine van maakleerplek, als onderdeel van hun bachelorproef. Je kan de film via deze link bekijken.

De achtergrond bij hun verhaal, lees je hier:

Wij zijn 5 studentes Pedagogische Wetenschappen aan de KULeuven en maakten dit filmpje als onderdeel van onze bachelorproef. Het onderwerp van onze bachelorproef was de kantine van maakleerplek, met dit filmpje wilden we de maak- en leerprocessen binnen de kantine in de verf zetten. De kantine is een plaats waar iedereen uitgenodigd wordt om samen te leren en te maken ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, economische status… We willen hiermee dus ook iedereen warm maken en uitnodigen om aandacht te hebben voor de maak- en leerprocessen die de kantine te bieden heeft.

Onze documentaire is ontstaan door het afnemen van verschillende interviews met externen en partners van de kantine. HONK, Kopje Zwam en Sundry Seeds zijn dus ook daarom de drie centrale figuren in dit filmpje. Verder kan je ook nog andere mensen aan het werk zien, dit zijn werknemers van het restaurant Convento. We hebben ervoor gekozen deze mensen ook te betrekken in het filmpje om enkele kookprocessen in beeld te kunnen brengen, aangezien de kantine op dat moment nog niet gebruiksklaar was. Naast de interviews zijn wel ook enkele keren gaan filmen in maakleerplek zelf om de kantine in beeld te kunnen brengen.

Het filmpje wordt niet enkel gezien als een leuke extra van ons project, maar wordt eerder gezien als iets wat ons dingen doet doen. We hopen dat het filmpje mensen zal aanzetten om na te denken over de maak- en leerprocessen en de alternatieve benadering die maakleerplek voorstelt. Het filmpje zet hopelijk niet enkel aan tot nadenken maar ook tot het bezoeken en deelnemen aan maakleerplek.

De titel van het filmpje luidt ‘Smaakt naar meer’. Als eerste duidt ‘het smaken’ op het eten uit de kantine, waar we doorheen heel de documentaire naar verwijzen door het tonen van verschillende kookprocessen. Daarnaast betekent ‘smaakt naar meer’ dat er iets is waar de aandacht naartoe wordt getrokken en waar men dus meer over wil te weten komen. Tot slot stopt het niet bij het kijken van de documentaire, maar zijn er plannen naar de toekomst, er is een verlangen naar meer. We hopen bijvoorbeeld ook dat mensen interesse krijgen in maakleerplek zelf, om dit zelf te komen ontdekken.

Gerelateerde berichten